De Turkse centrale bank heeft via een achterdeur het monetaire beleid verkrapt, om de lira te ondersteunen. De waarde van de Turkse munt kreeg deze week een forse tik toen bekend werd dat de lokale verkiezingen in Istanbul overgedaan moeten worden.
De centrale bank schortte zijn veiling voor kortlopende obligaties op. Banken die liquiditeit nodig hebben, zijn hierdoor genoodzaakt om van een andere leenfaciliteit gebruik te maken. Daar kunnen ze tegen een daggeldrente van 25,5 procent lenen. De rente voor de opgeschorte veiling lag op 24 procent. Deze kortetermijnrentes beïnvloeden de wisselkoers. Een hogere rente kan de waardedaling tegengaan.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is een tegenstander van renteverhogingen. Hij vindt dat een hogere rente schadelijk is voor de economie. Dat kan een reden zijn waarom de centrale bank zijn invloed op de rente via een deze constructie uitoefent. Ook in maart is de rente op deze manier tijdelijk verhoogd.
Turkse Lira onder druk
De Turkse lira kreeg afgelopen maandag een flinke tik te verwerken na het nieuws over de lokale verkiezingen. Hieronder is te zien dat de waarde van de Turkse munteenheid ten opzichte van de dollar en de euro ging flink omlaag ging:
Oppositiepartij CHP won en inmiddels is Ekrem Imamoglu van die partij al geïnstalleerd als burgemeester van de belangrijkste stad van Turkije, maar de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan sprak direct na de verkiezingsnederlaag van onregelmatigheden.
De centrale kiesraad heeft nu na een evaluatie besloten dat de verkiezingen opnieuw moeten. De nieuwe verkiezingen worden gehouden op 23 juni.
Turkije kampt sinds maart voor het eerst in meer dan tien jaar weer met een recessie. Onder meer de waardedaling van de Lira, gekoppeld aan de vele leningen die Turkse bedrijven hebben bij buitenlandse kredietverstrekkers, deed de Turkse economie geen goed.
Ook de diplomatieke rel met de Verenigde Staten over de Amerikaanse predikant Andrew Brunson, die in Turkije in de cel zat, liet economisch zijn sporen na.
Turkije probeerde al van alles om de groei aan te jagen. Zo oefende de overheid druk uit op staatsbanken om meer geld in de markt te pompen en kocht het Turkse werkloosheidsfonds obligaties op. Ook wordt gewerkt aan een plan om de buffers van staatsbanken te versterken.